Motnje razpoloženja

 

Depresija, bipolarna motnja

 

 

Katere so razpoloženjske motnje?

 Najbolj znana je vsekakor depresivna motnja, rečemo ji tudi unipolarna depresija. Na ta način jo ločimo od bipolarne motnje, za katero je značilno, da se izmenjujeta obdobja depresije in manije. Manj znane motnje so distimija in ciklotimija, pri katerih so simptomi blažji od depresije in bipolarne motnje, lahko pa trajajo dlje časa. Pri atipični depresiji, namesto nespečnosti in neješčnosti, opažamo nasprotne simptome in sicer: pretirano zaspanost in povečan apetit. Depresivna motnja se včasih pojavi pri ženskah v poporodnem obdobju ali pa v povezavi z menstrualnim ciklom, kot del predmenstrualnega sindroma.

Skratka, gre za eno skupino motenj, ki so sicer zelo heterogene in katerih skupna je le motnja razpoloženja.

 Ali so zdravila vedno nujno potrebna?

 To je odvisno od večih dejavnikov, vsekakor pa od resnosti trenutne epizode. Kadar so prisotni psihotični simptomi, ko je bolnik samomorilen ali na drug način nevaren zase ali za druge, je bolnišnično zdravljenje nujno potrebno. V teh primerih je farmakoterapija najhitrejši način obvladovanja motenj. Ko so epizode bolezni resne in se ponavljajo, je potrebno še vzdrževalno zdravljenje z zdravili katerih namen je preprečiti ponovni izbruh bolezni. Kadar so simptomi pod nadzorom in je bolnik sposoben za psihoterapijo, je ta zelo koristna ter v kombinaciji z zdravili, daje najboljše rezultate. Za blažje motnje včasih zadostuje psihoterapija, ta pa je pogosto dolgotrajna in zahteva visoko motiviranost pacienta. 

Preberite si tudi članek "10 mitov in resnic o depresiji"!

 

Na spletni strani Med.Over.Net, kjer sodelujem kot zunanji sodelavec v Zdravstveni posvetovalnici “Psihiatrija”, mi lahko zastavite vprašanje na temo razpoloženjskih motenj!

 

Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net